Wie zich afvraagt hoe Poetin het nog steeds volhoudt de oorlog te betalen, ondanks het ene na het andere sanctiepakket, hoeft niet ver te zoeken. Kijk ook naar de Amsterdamse Zuidas en de Londense City. Twee boeken leggen haarfijn uit hoe Poetin en zijn trawanten hun door roof en intimidatie verkregen miljarden keurig zoek kunnen maken met hulp van de financiële dienstverleners in het VK en Nederland. De sluiproutes – meestal legaal maar steeds amoreel – helpen ook tientallen artiesten en de grootste techbedrijven aan minimale belastingafdracht. Oligarchen uit Rusland en Oekraïne kennen dezelfde wegen en genieten dezelfde service van het financiële butlerdom.

Oliver Bullough en Roel Janssen schreven er schokkende boeken over. Hoe twee voormalige wereldrijken achter het masker van keurige professionele dienstverlening volstrekt verwerpelijke belastingontduiking en diefstal op industriële schaal faciliteren. En hun wetgeving onvoldoende aanpassen om er echt tegen te strijden. Er wordt al jaren over geklaagd. De OESO (club van rijke landen), de EU en ook Nederland weten wat er te doen staat. Maar noch Nederland, noch de uit de EU getreden Britten maken er echt werk van.

Lees het artikel van Marc Chavannes Poetins gestolen miljarden: mede mogelijk gemaakt door de Zuidas en de Londense City.