Schuld of Onschuld: De Protestmoord

PERSBERICHT

Egbert-Jan Weeber, Jandino Asporaat, Joost Prinsen, Claire Bender, Jan Kooijman en vele anderen in nieuwe, theatrale, online rechtszaak over klimaatdemonstratie

Schuld of Onschuld: De Protestmoord

Na het succes van vier theatrale Schuld of Onschuld rechtszaken komt Kobra Theaterproducties opnieuw met een theatrale, online rechtszaak. Vanaf 1 januari kunnen deelnemers als jurylid meespelen in De Protestmoord, over een klimaatdemonstratie die fataal eindigt voor een van de activisten. Met een fantastische cast, bestaande uit Egbert-Jan Weeber, Jan Kooijman, Edwin Jonker, Claire Bender, Joost Prinsen, Jandino Asporaat, Louise Korthals, Jules Croiset, Bertrie Wierenga, Soumaya Ahouaoui, Nils Verkooijen, Tijn Docter, Xander van Vledder, Astrid van Eck en Paul R. Kooij. De Protestmoord vormt het sluitstuk in de populaire Schuld of Onschuld-reeks, waar afgelopen jaren duizenden mensen naar keken.

Wederom kruipt Jan Kooijman in de rol van advocaat van de verdachte, met tegenover hem Louise Korthals als officier van justitie. Voorzitter van de rechtbank is Jules Croiset. Centraal in deze zaak staat de vraag: wie bracht Anna om het leven? De publieksjury, die gevormd wordt door de ticketkopers, velt het oordeel.

DE PROTESTMOORD

Anna, een activist van Actie Red het Klimaat (ARK), blijft op straat liggen na een ‘Kappen met kolen’-demonstratie; een duikbril vastgeplakt over haar ogen en neus en tape over haar mond. Al snel wordt het vermoeden bevestigd dat ze door verstikking om het leven is gebracht.
De verdachte die terecht staat is Tim, de leider van ARK. De bewijzen tegen hem zijn talrijk, maar hij beroept zich op zijn zwijgrecht en weigert te getuigen. Het zorgt voor extra complexiteit in een zaak die toch al complex was. Want welke rol hebben een verbroken liefdesrelatie en een spectaculair actieplan van ARK gespeeld? En hebben Anna’s halfbroer Hajo en freelance journalist Iris iets met de moord te maken?

Op maandag 1 januari 2024 start het proces rondom De Protestmoord. Wie een ticket koopt, krijgt online toegang tot steeds weer nieuwe video-getuigenissen, verklaringen en pleidooien. De video’s kunnen op een eigen gekomen moment worden bekeken. Na vijf procesdagen is het aan de deelnemers om te beslissen of de verdachte schuldig of onschuldig is. Op 7 januari wordt het vonnis geveld en ziet de jury in een video wat er daadwerkelijk die bewuste dag gebeurde en of ze het bij het juiste eind hadden…

De Protestmoord is geschreven door journalist en schrijver Roel Janssen.

Eerder waren in de Schuld of Onschuld-reeks De Kerstmoord, De Droommoord, Een Midwinternachtsmoord en De Strafmoord te zien.

Meer informatie en ticketverkoop: www.schuldofonschuld.nl
Een ticket kost 17,50 euro + 1,75 servicekosten.

Met: Jan Kooijman, Louise Korthals, Jules Croiset, Egbert-Jan Weeber, Edwin Jonker, Bertrie Wierenga, Nils Verkooijen, Claire Bender, Tijn Docter, Joost Prinsen, Xander van Vledder, Astrid van Eck, Jandino Asporaat, Soumaya Ahouaoui en Paul R. Kooij.
Tekst: Roel Janssen
Regie: Pitt de Grooth
Producent: Kobra Theaterproducties
Foto: Annemieke van der Togt

————————————————————————————————————————————–
Noot voor de redactie: Neemt u voor meer informatie, beeldmateriaal en/of interviewverzoeken contact op via kim@korthalsstuurman.nl of suus@kobratheater.nl, 020-6124978.