Thrillers


De Witwasser (2021)

Rhonda Zander wordt naar Frankrijk gestuurd om onderzoek te doen naar de dood van een Nederlandse bankier. Hij is verdronken in het zwembad van zijn villa in de Provence. De Franse politie sluit al snel het dossier, maar Rhonda, een jonge, ambitieuze officier van Justitie, stuit op steeds meer ongerijmdheden. Ze ontdekt dat de bankier betrokken is bij een instituut dat rechts-radicale jongeren opleidt om te strijden voor het behoud van traditionele Europese waarden. Dit Instituut voor het Avondland is gevestigd in een middeleeuws klooster in Italië.

Daar ontmoet ze Ebbe Wolfswinkel, een advocaat die als curator werkt aan het faillissement van een bedrijf dat religieuze beelden leverde aan het instituut. Gedreven door hun onderzoek trekken Zander en Wolfswinkel met elkaar op in het klooster. En ze ontdekken dat het instituut een dekmantel vormt voor een sinister netwerk van geweld en witwasserij met vertakkingen tot in de hoogste kringen.


Roel Janssen | De Witwasser
9789403160719 | € 21,99 
352  pagina's | november 2021 | Uitgeverij: Cargo


Koop het boek hier


Alles verloren (2017)

​Populisme is hét politieke onderwerp van dit moment. Na de Brexit en de vliegende start van president Trump in de Verenigde Staten is de beurt aan Europa. Met verkiezingen op komst in een aantal Europese landen kondigden de leiders van Europese populistische partijen, blakend van zelfvertrouwen, onlangs op een bijeenkomst in Koblenz de triomf van de 'patriottische lente' in Europa aan. De actualiteit van dit thema is verwerkt van mijn nieuwste spannende boek, ALLES VERLOREN.

In Brussel maakt een groepje hoge functionarissen zich grote zorgen over de ogenschijnlijk onstuitbare opmars van het populisme. De Europese Unie dreigt uiteen te vallen, de gevestigde politieke orde wankelt. De 'Poseidon Groep' beseft dat de woede van de bevolking over de vluchtelingenstroom naar Europa een van de aanjagers van het populisme is. Om dat te bestrijden besluiten ze de vluchtelingencrisis met onorthodoxe middelen aan te pakken.
Terwijl ik het boek aan het schrijven was, werd ik bevestigd door de werkelijkheid. Drooglegging van de migrantenstromen uit Turkije (het plan Rutte/Samsom of plan Merkel) en straks ook uit Libië, terugzending van vluchtelingen, plannen om een 'muur' te bouwen, opvang in kampen buiten de grenzen van Europa, gemeenschappelijke bewaking van de buitengrenzen, deals met smokkelaars: ik had het allemaal verzonnen. Stukje bij beetje wordt mijn plot in de praktijk gebracht.

In ALLES VERLOREN ontrafelen zeilster Tessa Insinger en fotograaf Mortimer Davies wat er in de vluchtelingencrisis op het spel staat nadat ze een Syrisch meisje hebben gered uit een gekapseisde rubberboot. Het verhaal gaat over het vluchtelingendrama, over zeezeilen, en over populisme. 

Daarmee is het een spannend boek op het snijvlak van fictie en de politieke actualiteit.


Roel Janssen | Alles Verloren
9789023455387 | € 19,99
320 pagina's | februari 2017  Uitgeverij: De Bezig Bij


Koop het boek hier

Fout goud
(2014)

Spannende fictie gebaseerd op historische feiten

Fout Goud, mijn nieuwe spannende boek, verschijnt in februari 2014. Het boek gaat over de grootste goudroof uit de Nederlandse geschiedenis, de roof door de nazi's van het goud van De Nederlandsche Bank tijdens de bezetting. Meer dan de helft hiervan is nooit teruggekomen - en ligt nog altijd in Zwitserland. Nederland heeft jarenlang getracht hiervan wat terug te krijgen - maar tevergeefs. In 2000 heeft het tweede paarse kabinet de pogingen stilzwijgend opgegeven.
Vijftien gouden munten uit de erfenis van zijn grootmoeder zetten Elmer van der Breggen op het spoor van het goud dat de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland hebben afgevoerd. Met de hulp van een excentrieke financiële adviseur en een charmante Duitse professor ontdekt Elmer hoe het goud uit Nederland naar Duitsland verdween en vandaar naar Zwitserland. Zijn speurtocht brengt hem in bunkers van Berlijn en in de zoutmijn waar de Amerikanen in de laatste weken van de oorlog het verborgen nazigoud ontdekten. In Nederland stuit hij op aanhangers van Florrie Rost van Tonningen, de weduwe van de NSB-president van De Nederlandsche Bank in de oorlog, en op de verborgen geschiedenis van zijn familie.
Fout Goud is spannende fictie gebaseerd op historische feiten.


Roel Janssen | Fout goud
9789023485872 | € 17,00 
336 pagina's | februari 2014 
Uitgeverij: Cargo


Koop het boek hier

De stem van het volk (2009)

Actuele thriller over manipulatie van politiek & media van de winnaar van de Gouden Strop 2007.

Nikki Koudstaal leidt een zorgeloos bestaan. Ze speelt golf, geniet van het geld van haar man, een projectontwikkelaar, en sinds kort ook van haar geheime relatie met Hugh. Maar haar leven verandert in een nachtmerrie als twee Marokkaanse jongens op een scooter moedwillig tegen haar auto botsen en haar afpersen.

Hierdoor raakt Nikki ongewild betrokken bij Eva Perdon, de politieke ster die de televisieshow "Wie wil het volk?" heeft gewonnen. Eva kan een slachtoffer als Nikki uitstekend gebruiken in haar meedogenloze campagne. Nikki komt terecht in een web van belangen en leugens dat haar leven tot een hel maakt. In het nauw gedreven ontdekt ze samen met Hugh de ware macht van de media en de sinistere achtergrond van de populistische politiek.


Roel Janssen | De stem van het volk 9789023440253 | € 9,99 
343 pagina's | april 2009 Uitgeverij: Cargo


Koop het boek hier