Roel Janssen

journalist, auteur

Mijn professionele profiel in elf woorden...

Financieel-economisch journalist en auteur van non-fictie en spannende boeken.

... en iets langer

Ruim dertig jaar heb ik in uiteenlopende functies gewerkt als redacteur van NRC Handelsblad. Daarnaast heb ik me toegelegd op het schrijven van boeken, zowel fictie als non-fictie. Tegenwoordig vervul ik ook bestuurlijke functies op het gebied van journalistiek en de publieke zaak.

Een bijzondere ervaring was om als scenarist mee te werken aan de politieke dramaserie van de VPRO, De Fractie. Deze tv-serie werd in in 2015 en 2016 uitgezonden.

Mijn nieuwste publicatie is een spannend boek over het vluchtelingendrama en de populistische dreiging in Europa: Alles Verloren. Het boek is eind februari 2017 verschenen.

Het plezier om boeken te schrijven begon in 1997 met De struisvogelcode, gevolgd door Het Mercatorcomplot. Beide financiële thrillers over de euro kregen drie sterren in de VN's Detective & Thrillergids. Daarna volgden De Kloonbaby en Karaktermoord. In 2007 werd De tiende vrouw bekroond met De Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman. In 2009 kwam De stem van het volk uit, in 2014 verscheen Fout Goud, een faction-thriller over de roof van het goud van de Nederlandsche Bank door de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel van dit Nederlandse oorlogsgoud bevindt zich nog altijd in Zwitserland. Over het boek werden twee keer Kamervragen gesteld aan minister van Financiën Dijsselbloem .

Ook heb ik een aantal boeken over economische onderwerpen geschreven. In 2011 verscheen Grof Geld, een kroniek van zeven eeuwen financiële schandalen en speculaties in Nederland. In september 2013 is een uitgebreide editie van Grof Geld uitgekomen met een nieuw hoofdstuk over het speculatieschandaal bij woningcorporatie Vestia. Verder schreef ik De euro, 20 jaar na Maastricht (2012) en Wellink aan het Woord (2011), een serie gesprekken met de voormalige president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink waarin hij terugblikt op de ondergang van ABN Amro, DSB, Icesave, de eurocrisis en de aanschaf van het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. Over de eurocrisis in Griekenland publiceerde ik een long read bij Uitgeverij Fosfor met als titel Afrekenen met Griekenland (2015).

Bij NRC Handelsblad heb ik gewerkt als financieel-economisch redacteur, als commentator en als redacteur op de parlementaire redactie. Van 1978-1983 was ik correspondent in Zuid-Amerika voor de NRC en NOS, met als standplaats Rio de Janeiro in Brazilië. In 2007 heb ik enige tijd als correspondent gewerkt in Brussel.

Nevenactiviteiten

Sinds september 2015 ben ik voorzitter van het Fonds Bijzondere Journalistieke projecten (https://www.fondsbjp.nl/). Het Fonds verleent subsidies aan journalisten voor tijdrovende en diepgravende journalistieke projecten. Ik ben ook voorzitter van de jury van de Anne Vondelingprijs, die jaarlijks een prijs voor politieke journalistiek uitreikt. Een aantal jaren was ik voorzitter van de Stichting Gouden Strop, die in nauwe samenwerking met de Stichting CPNB de 'Gouden Strop', de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman, beheert. Deze functie heb ik in 2016 overgedragen.

Daarnaast ben ik lid van de Centrale Plancommissie (CPC) van het Centraal Planbureau (CPB) en lid van de Advisory Board van OMFIF, een financiële denktank in Londen.

Mijn persoonlijke leven in drie alinea's

Ik ben geboren en getogen in Enschede. Na mijn middelbare school heb ik sociologie gestudeerd in Leiden en planologie in Amsterdam. Ik ben in 1978 gepromoveerd in Utrecht op een proefschrift over volksbuurten in Bogotá, waar ik enkele jaren onderzoek heb gedaan. Na mijn freelance correspondentschap in Zuid-Amerika werkte ik van 1983 tot eind 2010 als redacteur van NRC Handelsblad. Daarnaast lever ik geregeld bijdragen aan actualiteitenprogramma's op radio en televisie (VPRO's Klinkende Munt, Met het oog op morgen, Tijd voor Twee, Radio 1 Vandaag, Nieuwsuur).

Over mijn boeken en over de financieel-economische actualiteit houd ik lezingen. Ook treed ik op als gespreksleider van discussiebijeenkomsten. Ik spreek vloeiend Engels, Spaans en Portugees en weet me te redden in het Frans, Duits en Italiaans. Schrijven is niet alleen mijn beroep, ook mijn hobby. Daarnaast heb ik een ander favoriet tijdverdrijf: zeezeilen. Al enige jaren overwintert mijn zeilboot op de Azoren.

Ik woon samen en heb met mijn partner twee volwassen kinderen: mijn dochter is juf op een basisschool in een volksbuurt in Den Haag en mijn zoon is werkzaam als klinisch fysicus in het Anthony van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Zij, en hun kinderen, zijn het mooiste dat een mens kan overkomen.