Hoe een moordonderzoek leidt naar tuinkabouters

01-08-2022

[Recensie Bazarow] Auteur Roel Janssen beschrijft in de Witwasser hoe bankier Jeen Mansveld dood in zijn zwembad bij zijn villa in Zuid-Frankrijk wordt aangetroffen door zijn vrouw Ghislaine de Villiers. Op tafel staan lege flessen wijn. Al snel komen er twee agenten van de Gendarmerie National langs om te zien wat er is gebeurd. Zij denken dat het een ongeluk is geweest, en dat Jeen in het water is gevallen, zichzelf niet meer kon redden omdat hij te dronken was.

Rhonda Zander wordt vanuit het Nederlandse Traditioneel Parket gevraagd om de dood van deze man te onderzoeken, omdat er weleens financiële belangen zouden kunnen meespelen. Zij ontdekt een mysterieus verband tussen Mansveld en een tuinkabouterhandelaar en het Italiaanse klooster Trisulti.

Doden vallen bij bosjes

De dood van Mansveld opent een beerput. In Witwassen vallen de doden bij bosjes, daardoor is de inzet van Rhonda belangrijk en gevaarlijk. De auteur heeft heel veel onderzoek gedaan naar hoe witwassen gebeurt, bijvoorbeeld door te lezen van een onderzoeksjournalist, een bank in Italië of een advocaat die betrokken is bij de Panama Papers.

De relaties tussen de hoofdpersonages en bijpersonen, zijn complex. Het verhaal is echter goed te volgen, wordt nergens ingewikkeld. Ook is de snelheid van de gebeurtenissen uitstekend. Het wordt nooit saai. De dialogen zijn boeiend en glashelder, iedereen krijgt in het boek de kans zijn zegje te doen.

Niet veel thrillers hebben witwassen als thema, maar deze pakt het onderwerp goed ter hand. In de loop van het verhaal komen er steeds meer aanwijzingen en komt het plot stukje bij beetje tot ontknoping. In het overgrote deel van het boek weet Rhonda haar privéleven gescheiden te houden van haar werk, totdat bekend wordt dat zij een relatie heeft met haar baas. Voor de uitkomst van het onderzoek blijkt dit echter weinig invloed te hebben.

De erfenis van Mansveld

Het boek speelt zich grotendeels af in Zuid-Frankrijk en voor een deel in het klooster Trisulti in Italië, waar Rhonda samen met advocaat Ebbe spannende ontdekkingen doet. Het witwassen is slechts een onderliggend thema bij de moord op Jeen.

Het boek stemt bij vlagen wat moedeloos, omdat het lang duurt voordat alle mysteries in deze zaak zijn opgelost. De hoofdpersonen Rhonda en Ebbe komen maar langzaam tot nieuwe inzichten, die ze dan ook lastig aan elkaar kunnen koppelen. Aan het eind wordt het ook duidelijk wat er met de erfenis van Mansveld gebeurt. De manier waarop ze werken komt echter wel realistisch over, en het boek laat nog maar eens zien dat het nodig is dat er strijd moet worden geleverd tegen moord en witwassen.


Zaterdag, 9 juli, 2022
Artikel door: Jacqueline Stil

Lees het review hier.