Gokkers en Graaiers

03-10-2022

Op 25 oktober verschijnt Gokkers en Graaiers, Financiële schandalen van de VOC tot de Zuidas.

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, zal het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen op de redactie van Follow the Money, de uitgever van Gokkers en Graaiers. 

Intekenen en voorverkoop via de website www.ftm.nl


Nederland heeft een rijke financiële traditie

Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken.

In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

De VOC was in 1602 de eerste multinationale onderneming gebaseerd op aandelenkapitaal, de tulpenbollengekte van 1637 was de eerste speculatieve bubbel ter wereld. Nederlandse bankiers bedachten in de loop van de achttiende eeuw een revolutionair systeem om slavernijplantages in Suriname en de Cariben te financieren. Tegenwoordig faciliteert de Amsterdamse Zuidas het type financieel-juridische dienstverlening dat van Nederland 's werelds grootste doorstroomland van kapitaal heeft gemaakt.

Van de VOC tot de Zuidas: Gokkers en Graaiers vertelt aan de hand van een reeks kleurrijke hoofdrolspelers het verhaal van Nederland als bakermat van het moderne kapitalisme, vol onderbelichte schandalen en schaamteloze streken.

'Fascinerend boek over de financiële schandalen die Nederland vanaf de 17e eeuw hebben geteisterd. Naar de recente gevallen kun je verschillend kijken en dat maakt het extra spannend'

NOUT WELLINK - OUD-PRESIDENT VAN DE NEDERLANDSCHE BANK (DNB)