Gokkers en Graaiers Auteur Roel Janssen en politicus Pieter Omtzigt in Concordia Theater

04-11-2022

Vrijdag 18 nov 2022 | Theaterzaal - Oude Markt 15, Enschede

Inloop vanaf 19.00 uur, start lezing om 19.30 uur


Samen met Boekhandel Broekhuis presenteert Concordia een avond over de politieke actualiteit van Nederlands rijke financiële traditie. Te gast zijn auteur Roel Janssen en politicus Pieter Omtzigt. Aanleiding voor dit gesprek is 'Gokkers en Graaiers', het nieuwste non-fictie boek van Roel Janssen. Met de prikkelende ondertitel 'Financiële schandalen van de VOC tot de Zuidas'.

De financiële geschiedenis van Nederland is Roels uitgangspunt bij het schrijven van zijn boek. Onze voorouders waren volgens hem allesbehalve calvinistisch en behoedzaam - ze speculeerden erop los en ontwikkelden slimme financiële technieken. Er loopt een loopt een lange draad van het begin van de zeventiende eeuw naar het heden. Van Amsterdamse bankiers tot VOC tot de tulpenbollengekte in 1637, verschillende voorbeelden komen langs. En tegenwoordig faciliteert de Amsterdamse Zuidas het type financieel-juridische en fiscale dienstverlening dat van Nederland 's werelds grootste doorstroomland van kapitaal heeft gemaakt.

Nederland als doorstroomland. Het is een onderwerp waar Pieter Omtzigt deze avond dieper op in zal gaan, mede omdat er eind november een Kamerdebat gepland staat over dit onderwerp.

Koop hier uw kaartje