Non-Fictie

De afrekening (2019)

Tijdens de financiële crisis van 2008-2009, toen het financiële stelsel wereldwijd op zijn grondvesten schudde, dreigde ING ten onder te gaan. Het grootste financiële concern van Nederland bleek geen fiere oranje leeuw, maar een kwetsbaar bedrijf dat door schromelijke zelfoverschatting bankroet dreigde te gaan. De afrekening reconstrueert wat er zich achter de schermen heeft afgespeeld om te voorkomen dat de grootste financiële instelling van Nederland zou omvallen. Wie trok tijdens die hectische periode aan de touwtjes? Wat zou er gebeurd zijn als ING wél was omgevallen?

ING had zich vergaloppeerd aan investeringen in complexe Amerikaanse hypotheken. Toen die tijdens de crisis sterk in waarde daalden, dreigden ze de bank annex verzekeraar mee te sleuren in het financiële ravijn. Als dat zou zijn gebeurd, waren de gevolgen in Nederland en de wereldwijde schokken hiervan niet te overzien geweest.

Ter voorkoming van een dergelijke ramp tuigde de Nederlandse overheid onder immense druk twee reddingsoperaties op, voor in totaal ruim 32 miljard euro. Het was een van de grootste bankreddingen in Europa.
Voor De afrekening sprak ik met een groot aantal hoofdrolspelers. Ik ontdekte spectaculaire, nieuwe feiten die niet eerder openbaar zijn gemaakt. Ik beschrijf de paniek, de conflicten, de onder­handelingen en de waarschuwingen die in de wind werden geslagen. En ook hoe het ministerie van Financiën in het diepste geheim een nationalisatiewet voorbereidde en hoe de Europese Commissie uiteindelijk het laatste woord had. Het Directoraat-Generaal Mededinging in Brussel bepaalde de prijs die ING moest betalen voor de redding en eiste dat het bedrijf in omvang gehalveerd werd. Hierdoor maakte de Nederlandse schatkist uiteindelijk een winst van 4,5 miljard euro op de ING-deals.De gevolgen van dit financiële drama, dat de nationalisatie van ABN Amro in omvang en complexiteit overtrof, zijn voelbaar tot op de dag van vandaag. Dat bleek recentelijk bij de ophef over de salarisverhoging van de topman van ING en naar aanleiding van de witwasaffaire die eind vorig jaar in de publiciteit kwam.De afrekening is een spannende, waargebeurde financiële thriller die op toegankelijke wijze inzichtelijk maakt hoe complexe financiële producten een ogenschijnlijk gezonde bank naar de rand van de afgrond kunnen brengen. De afrekening. Hoe ING langs de rand van de afgrond scheerde


Roel Janssen | De afrekening
9789463820271 | € 21,99 | 256 pagina's 
september 2019 


Koop het boek hier

1968
(2018)

1968 You Say You Want a Revolution is een journalistieke wereldreis langs de 'hotspots' van het revolutiejaar 1968. Dat is in 2018 een halve eeuw geleden.Het jaar 1968 behoort tot de iconische jaren van de twintigste eeuw.

1968. You say you want a revolution is een gedreven journalistiek verslag dat de gebeurtenissen van vijftig jaar geleden in perspectief plaatst en de herinneringen aan dat veelbewogen jaar levend houdt. 'You say you want a revolution', een verwijzing naar de hit van The Beatles in 1968, onderscheidt zich door een spannende verteltrant vol smakelijke details en oog voor de zelfoverschatting van de generatie van '68.In het boek is een muzieklijst opgenomen met veertig elpee's die in 1968 zijn uitgekomen. Op Spotify zijn zestig nummers uit 1968 te beluisteren.

Het is een kanteljaar, waarin alles mogelijk lijkt. 1968 is het jaar van de Meirevolutie in Parijs, de Praagse Lente in Tsjecho-Slowakije, het wereldwijde verzet tegen de Amerikaanse berokkenheid bij de oorlog in Vietnam, het bloedbad van My Lai, de moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy, de Yippies bij de Democratische Conventie in Chicago, het 'bloedbad van Tlatelolco' en de zwarte handschoenen bij de Olympische Spelen in Mexico. Amsterdam, waar poptempel Paradiso zijn deuren opent en love ins plaats vinden in het Vondelpark, wordt uitgeroepen tot 'magies sentrum'.In dit jaar komen jongeren over de hele wereld in opstand tegen de gevestigde orde. De protesten worden gevoed door het ideaal van een andere samenleving en het geloof in de nieuwe mens. Ze gaan gepaard met psychedelische experimenten, harde strijd en emancipatiebewegingen van zwarten en vrouwen. Bevrijding is het sleutelwoord.​


Roel Janssen | 1968
9789460035586 | € 22,50 | 256 pagina's januari 2018


Koop het boek hier

Grof geld
(2011)

Van Grof Geld zijn al meer dan tienduizend boeken verkocht. Het boek bevat historische hoofdstukken over Financiële schandalen en speculaties in Nederland, vanaf de Romeinse tijd tot 2012.

Niet alleen het Vestia-hoofdstuk heeft een link met de actualiteit. Een ander hoofdstuk gaat over Koning Willem I - eind deze maand wordt herdacht dat hij 200 jaar geleden aan land kwam bij Scheveningen en werd uitgeroepen tot koning van Nederland. Prins Willem-Frederik kwam berooid aan wal en stierf schatrijk. In Grof Geld wordt uit de doeken gedaan hoe hij twintig jaar lang een geheim fonds beheerde, waarover de regering en het parlement niets te zeggen hadden. Toen hij in 1840 aftrad als koning had Nederland een staatsschuld van 228 procent van het nationale inkomen en was het land bankroet.


Roel Janssen | 9789023456452 
€ 7,90 | 239 pagina's | januari 2011
Uitgeverij: De Bezige Bij


Koop het boek hier