Sancties EU tegen Rusland en De witwasser

De sancties die de Europese Unie heeft ingesteld tegen Rusland treffen een personage en twee instellingen die een prominente rol spelen in De Witwasser.
Grigori Prigozjin, een vertrouweling van president Poetin, het Internet Research Agency (de ‘trollenfabriek in Sint Petersburg) en de VTB Bank (de een na grootste bank van Rusland) zijn verwerkt in het plot van mijn nieuwe boek.

Prigozjin, ook bekend als ‘de kok van Poetin’ omdat hij de cateraar is van het Kremlin, is de oprichter van het Internet Research Agency. Het IRA houdt zich bezig met grootschalige verspreiding van nepnieuws. VTB is de voormalige bank van de KGB en staat bekend als ‘de spaarpot van Poetin’.
Zowel Prigozjin als IRA en VTB staan op de sanctielijst die de EU heeft afgekondigd in verband met de Russische oorlog tegen Oekraïne.

De witwasser is een faction thriller, een fictief plot gebaseerd of actuele feiten. In het boek is sprake van grootschalige witwaspraktijken van Russisch kapitaal via een mysterieus klooster in Italië. In het boek figureert Prigozjin als de manager van de witwasoperaties en de verspreiding van nepnieuws. VTB Bank speelt een rol in het financiële netwerk van witwassen.